;

C# Nedir ? C Sharp Programlama Diliyle Neler Yapılabilir ?

Merhabalar,

Bu blog yazımda size sektörden edindiğim bilgi ve tecrübelerimden faydalanarak C# programlama dili hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

--

C# Microsoft'un geliştirmiş olduğu nesne yönelimli (OOP) bir programlama dilidir. C# kök olarak C dillerine bağlıdır ve bu sebeple C, C++ dilleriyle yazım kuralları açısından birçok benzerlik görmek mümkündür. Aynı zamanda Java ve JavaScript dillerine de benzer olması sebebiyle bu dillere aşina olan biri kolay adapte olabilir.

.Net teknolojileriyle birlikte Nesne yönelimli programlama temeliyle geliştirilmş olan C#, bu yapıyı desteklemek amacıyla özel dil yapıları sunar. Bu sayede konuşma diline yakın bir Syntax (söz dizimi)'a sahip olarak yazmayı ve öğrenmeyi kolay hale getirir.

 

languages-levels

Yazılım Dillerinde Seviye

Yazılım dilleri donanıma yakınlığı bakımından ikiye ayrılır. Bunlar düşük seviyeli (low-level) ve yüksek seviyeli (high-level) olarak adlandırılır. Burada ilk bakışta bir ters orantı görülebilir fakat seviyenin düşüklüğü dilin zorluğunu ya da kalitesini temsil etmez. Bir yazılım dilinin seviyesi donanıma erişimdeki yakınlığı ile belirlenir. Yani yukarıdaki görselde olduğu gibi donanıma (hardware) yaklaştıkça dilin seviyesi düşer, kullanıcı arayüzüne (user interface) yaklaştıkça seviyesi yükselir.

Yazımızın konusu olan C# da seviye bakımından yüksek seviyeli bir dildir. Yani kullanıcı arayüzüne daha yakındır. Bu sayede yazılması, geliştirilmesi, yayınlanması düşük seviyeli dillere nispeten daha kolaydır.

 

programmer-counts

C# Programlama Dilinin Dünya Genelinde Kullanımı

Evet C# tüm dünyadaki kullanım istatistiklerine bakıldığında en çok kullanılan 5 dil içerisinde görünüyor. Aslına bakılırsa kişisel yorumum JavaScript'in Java'dan ayrı bir dil olarak kabul edilmemesi yönünde. Çünkü JavaScript adından da anlaşılacağı üzere Java'nın script olarak kullanılabilmesi için sonradan çıkarılmış bir versiyonu gibi düşünülebilir.

 

 

asp.net

Bu 6.5 Milyon Geliştirici C# ile Neler Yapıyor ?

C# Programlama dili Web, Mobil ve Masaüstü olmak üzere tüm platformlarda geliştirilebilir bir dildir. Masaüstü programlamadaki altyapısı Windows Form, Web teknolojilerindeki altyapısı ASP.NET ve Mobil altyapısı ise Xamarin olarak adlandırılıyor. Yani tüm bunlar şu anlama geliyor; aynı dili kullanarak hem mobil, hem web, hem de masaüstü uygulama geliştirilebilir. Burada tabi proje tipine göre değişkenlik gösteren bazı bağımlılıklar ve ortam değişkenleri bulunuyor. Bunların her biri ayrı uzmanlık gerektiren konular.

 

Ve Sonuç Olarak..

C# Programlama dili, yazılım dünyasına giriş yapmayı düşünen adaylar için oldukça uygun bir dil. Yukarıda da bahsettiğim kolaylaştırıcı sebepler ve dünyada çok yaygın kullanımı olması sebebiyle kaynak konusunda hiçbir sıkıntısı bulunmuyor. Unutmayınız ki bir yazılım diliyle ilgileniyorsanız mutlaka kaynaklarına ulaşabilir olmasınız. Tabi ulaştığınız kaynakları anlayabilir düzeyde yabancı dilinizin olması da elzemdir.

 

Şunu da unutmayın, Yazılım sadece başlarken zordur. Sonrası mı ? Sonrasını hiç sormayın :)

Görüşmek üzere.

 

 

 

Paylaş :

  • Henüz yorum yapılmamış

Yorum Yap